HDDC Design Competition

The Annual High Desert Design Competition exists to recognize designers and craftspeople in the Central Oregon area.

Thank you to our 2017 HDDC Design Competition judges:

Krista Appleby (Fire & Life Safety Plans Examiner for Deschutes County), Tom Clarke (Thomas Clarke Construction), Brandon Olin (Olin Architecture), and Femke Van Velzen (Pennbrook Homes).

Congratulations to the 2017 winners!


Residential Interior Design

Rustic Refined Townhome | Legum Design

Seattle clients purchased this townhouse on a whim with a desire to do 'a little updating' but ended up starting from scratch. Nestled in the woods of Widgi Creek with good bones, high ceilings, and expansive views facing the forest, it was simple to reimagine this home completely redesigned with a rustic modern charm. 


Material selections were made with the intention to bring in elements of the natural surroundings paired with clean, sleek lines. Organic warmth with wood features and black slate are balanced by the brightness of the abundance of natural light and contemporary materials. There was special attention paid to the addition of luxe architectural lighting. Statement fixtures combined with functional task lighting balances the ambiance of the home. Subtle tones accentuate the architectural lines of townhome and create a backdrop for the client's unique artwork. 


Vertical grain white oak custom cabinets are featured in the kitchen. a reclaimed wood mantel and natural rock fireplace add warmth and texture. An asymmetrical floating shelf unit was designed as a focal point integrated with the fireplace. Inviting materials and lush textures create a relaxing master suite. The master bathroom was completely redesigned to incorporate a step up into the freestanding tub and large walk-in shower.


residential architecture (tie)

Privacy and Luxury in Outdoor Living | Sun Forest Construction

For this project the challenge was to design a home that blends seamlessly into the existing community, while providing the home owners an exterior space that offers a completely private outdoor living sanctuary. Throughout the process the design team took great effort to satisfy the community guidelines and maximize the connection to the surrounding National Forest and meet the home owner’s goals and objectives. 


The outcome is a fully functional indoor outdoor space that can be both independent of the main living space or through the use of two 16 foot fold away doors the exterior space can seamlessly become part of the main body of the home. Even when closed the effective use of glass provides an outdoor feeling that makes the interior feel spacious, bright and open. 


The exterior space has both covered and non-covered sections so it can be enjoyed year round. The South West portion of the exterior space was strategically placed to block some of the summer sun while providing relief from the shoulder seasons wind and weather and is covered on two sides. In order to use the exterior space as much as possible the space includes additional foldaway windows for additional breeze in the summer and a heated tile floor and gas fireplace to enjoy during the colder days. Both spaces include extensive seating areas for guests and family to share. 


The rear of the home delicately wraps these outdoor spaces and provides almost complete privacy from the neighbors to the North and South. The open Western view takes advantage of a completely private and peaceful terrain view of public lands with deer and quail visiting the landscape on a daily basis. 


The front entry of the home has a similar but smaller wrapped and private entry covered from the elements and adorned with a custom metal gate the keeps the main entry private. The driveway that quietly guides people to the garage is heated so that winter access is always easy. 
With its opposing roof lines, multi colored driveway and use of varying exterior finishes the home catches ones eye while blending seamlessly with the community and landscape all the while keeping the rear living space private and tranquil for its guests.


residential architecture (tie)

1030 Bond Street | Ascent Architecture and Interiors

The owners of this existing two-story, 13,142-square-foot mixed-use building that houses Deschutes Brewery’s Public House in downtown Bend came to the architecture team with a distinct vision for their property. They wanted to add a contemporary residence on the roof of the existing building for them and their college-age son to use when in town. Given the building’s location, with relatively short buildings directly to the south and west, the owners wanted to capture the amazing Cascade Mountain views while maintaining privacy from neighboring buildings. 

With the new residence situated on top of an existing building, the initial design approach focused on the home’s layout around the existing stairway and elevator for easy access. To maximize views of the Cascades, the architecture team located the living area at the building’s west end with an expansive deck and large glass sliders providing indoor/outdoor livability. They placed rooms that didn’t require views in the main living area; those included the laundry room, a combination office/den, and the bedrooms – each with a walk-in closet and bath. They minimized windows along the building’s north and south sides to provide privacy from adjacent buildings. To create an experience from the walk between the main entrance and the open living area’s impressive views, the architecture team designed a central hallway with skylights and varied ceiling heights to provide interest. 

As with most projects, the 1030 Bond residence had its share of challenges during design. Third floor exiting required special consideration, as did providing a sufficient fire rating between floors without interfering with the industrial look of the offices located below. The architecture and engineering team developed a unique structural system that didn’t impact the second-floor tenants. They developed a secondary structure to serve as a third floor and sit on the existing roof. This allowed for all additional structures to tie into the existing building parapets or posts and eliminated the need to add beams or posts within the second-floor tenant spaces. 

The architecture team collaborated with the owners to cultivate an intriguing home hidden atop commercial spaces with full exposure to downtown Bend and privacy from neighbors. Challenges along the way resulted in a better overall design.


commercial architecture

Bite & Brew | Ascent Architecture and Interiors

We’ve seen them popping up in towns all over Oregon: Food cart pods. As their popularity increases, so too does the desire to have them well-designed. 

As part of the City of Redmond’s design assistance program, the architecture team provided concept development for a 39,204-square-foot site plan and 2,400-square-foot shelter structure. 

To set the Bite & Brew apart from similar concepts, the architecture team created parking spaces for a rotating selection of food carts, with a boulevard-style walking path between the carts and the park shelter. They added overhead string lights along the boulevard to add ambience. A steel park shelter featuring a firepit and removeable wind screens provide seating for patrons, and a concrete shelter houses restrooms and a bar area. 

To make the space a community destination, the design team added Bocce courts with overhead lighting, bike parking, outdoor fire pits in the picnic area, and a dog park. A bike path integrates the area with the City of Redmond bike path master plan. 

After the architecture team presented the plan to the city, Redmond’s Economic Development/Urban Renewal program manager, Chuck Arnold, called the firm’s principal directly to enthusiastically express his positive feelings about the design.


commercial interior design

Silver Moon Brew Pub | Ascent Architecture and Interiors

The owners of the Silver Moon Brewing pub, located on the edge of downtown Bend, wanted to completely renovate and remodel their restaurant. When a restaurant decides to shut down operations to complete a project, you know they mean business! 

The architecture and interior design team developed concepts for an industrial aesthetic that, based on the clients’ desires, would include a visual connection to the brewery’s production space in Redmond. From a branding perspective, they wanted the pub space to communicate the fact that even though this is their restaurant, Silver Moon brews its own beer. 

The design removed existing ceiling tiles to expose the industrial ceiling structure. The team also designed a new bar, restroom, casework, and kitchen layout. The designers also picked out new lighting and finishes. 

The finished project includes industrial design elements, such as metal and concrete bar finishes; a metal mesh used for railings, partitions, and casework; exposed ceiling trusses; and barn-style lighting. The clients also added a barrel tank – like those used in the brewing process – to the back bar to increase the visual connection to the brewery.


commercial remodel

Scott Street Storage | Ascent Architecture and Interiors

When the owner of Scott Street Storage decided to update the look of the facility, she also took the opportunity to revamp the property manager’s office and rental house that share the lot. 

The architecture and design team first wanted to address the storage company’s branding. They used a geometric design evoked by a cube abstract to represent a moving box and developed a paint pattern for the buildings’ exteriors for continuity throughout the project. A graphic designer, in turn, used that design on the client’s new logo. Through these considerations, the business and its brand are evident whether you’re driving by the facility or using it as your own storage space. 

The design team carefully considered the impacts of weather and time on the exterior materials they selected, choosing barn wood and corrugated metal to enhance the space’s industrial look, for their durability, and to minimize long-term maintenance costs. The weathered barn wood won’t lose its aesthetic appeal as time passes. They also selected durable exterior paint colors marketed for their longevity and resistance to ultraviolet light. 

In the end, the owner’s goal was met of having a space with a fun design that would fit in with the artistic spaces in the neighborhood.


furniture design

Live Edge Writing Desk | Gregory Steen

Live edge writing desk

Natures finest exotic hardwoods

Myrtle wood, purpleheart, wenge, birdseye maple, quilted maple

Hand rubbed oil finish


landscape design

Northwest Crossing Backyard | Carlseng Designs

The clients had a part of their backyard they felt was not working for them at all, it was an awkward and unsightly area. They wanted a space they could really be drawn to, a space that was stylish, low maintenance and that included a fire pit. We selected large 24"x 24" Belgard Plaza Pavers in Victorian color and laid them in a bed of decomposed granite for a modern patio. The granite added permeability to the area and the color warms and softens the pavers. The concrete gas fire pit is well suited for the smaller size of the patio and fits with the more modern feel of the space, providing a warm focal point for the family to gather around. The low maintenance plants include perennials, shrubs and grasses adding textures and softness to the patio. Large grasses beside the path provide a soft screening creating the sense that the patio is its own destination rather than part of the main yard. The plant palette includes pale greens which the clients wanted to contrast with the burgundy color of the home, adding interest and fun to the whole area. The overall effect is a welcoming, stylish outdoor space that is enjoyable for the whole family.


functional art

Trumpeter's Swans Mural | Fieldscapes

"Trumpeter Swans" is a handmade glazed ceramic tile wall mural 28”h x 89”w x 1”d. The clay has been fired to 2232°F (mid-range stoneware) and is suitable for interior or exterior use. It is ready to be installed with mortar and grout on any surface that can handle ceramic tile. The piece was created from a single large slab of clay and then cut into smaller tiles in a way that supports the design. The clay was air dried slowly, then bisque-fired, then glazed by brush, and fired again to maturity. 

Five Trumpeter Swans fly north on the east side of the Central Oregon Cascades as the full moon sets over the mountains. These huge birds symbolize resolve and determination in the face of severe obstacles, having come back from the brink of extinction in the 1930’s. Trumpeter swans are the heaviest native birds in North America, and the largest waterfowl species on the continent with a wingspan that can be greater than 10 feet.


2016 winners

2014 winners

2015 winners

2013 winners